عارضه هموگلوبینوریا در گاوها
یکی از عارضه های شایع در گاوهایی که به تازگی زایمان کرده اند عارضه هموگلوبینوریا است. این بیماری معمولا در ۲ تا ۴ هفته پس از زایمان در گاوهایی که زایمان های ۶ ۳ و بصورت انفرادی داشته اند رخ میدهد.
عارضه هموگلوبینوریا با هیپوفسفاتمی همراه می شود که در واقع همان کاهش فسفات در جیره غذایی گاو است. در این حالت دام مقدار زیادی فسفات را همراه با شیر از دست می دهد و همین مساله کاهش فسفر خون را تشدید کرده و بیمار را مستعد ابتلا به این بیماری میکند.
تغذیه دام با مقادیر زیادی کلم ، شلغم و تفاله چغندر به مدت طولانی از دیگر عوامل تشدید کننده خطر بروز این بیماری است. کلم و شلغم حاوی ماده ای به نام سیستثین سولفوکساید هستند که پس از ورود به شکمبه و تحت تاثیر میکروارگانیسمهای این بخش از بدن گاو به دی متیل سولفوکساید تبدیل می شود. دی متیل سولفوکساید هموگلوبین را جمع کرده و موجب تولید اجرام هینز RBC می شود که میتواند موجب پاره شدن گلبول قرمز شود.
علائم بالینی عارضه هموگلوبینوریا
- کاهش اشتها
- کاهش تولید شیر
- یبوست
- افزایش تعداد pale
- دهیدراتاسیون
- بروز مخلاطات در ضربان قلب
- و تغییر رنگ شیر به زرد یا قرمز
با بروز این بیماری و پس از مدتی دام ممکن است به زردی نیز دچار شود که در صورت عدم درمان موجب زمین گیر شدن دام می شود. در این حالت نواحی انتهایی بدن دام سرد می شود و ممکن است نشانه های کتوز نیز در دام بروز پیدا کند. در نهایت چند ساعت پس از بروز این علائم دام تلف خواهد شد.
عارضه هموگلوبینوریا در گاوها
درمان عارضه هموگلوبینوریا
- تزریق ۵ لیتر خون برای گاو ۴۵۰ کیلویی (این درمان تا دو روز میتواند به گاو کمک کند).
- تجویز فسفر برای گاو
- دادن آهن به گاو
- تجویز داروهای خونساز مانند ویتامین ۱۲
- درمان کتوز در صورت بروز علائم آن