ساختمان گاوداری

زمان مطالعه: 4 دقیقه

ساختمان گاوداری بر اساس آب و هوا

با توجه به نوع آب و هوای یک منطقه گاوداری ها بر سه اساس ساخته می شوند:

  1. جایگاه های نگهداری سنتی با اصطبل های بسته روستایی
  2. گاوداری هایی با اصطبل های باز
  3. گاوداری هایی با جایگاه های انفرادی
جایگاه های نگهداری سنتی با اصطبل های بسته روستایی
  1. این جایگاه های سنتی به شکل سالن هایی با ۴ دیوار بسته هستند.
  2. این روش تنها برای پرورش گاو در تعداد بسیار کم مناسب است و برای ساخت گاوداری های بزرگ مناسب نمی باشد.
  3. این نوع جایگاه برای سیستم های سنتی و روستایی در مناطق سردسیر مناسب است.
گاوداری هایی با اصطبل های باز
  1. در این نوع گاوداری ها سه سمت سالن بسته و یک سمت باز می باشد.
  2. فضای جلویی قسمت باز بهاربند نام دارد. به دلیل این نوع طراحی گاوها آزادنه از سالن به بهاربند می روند.
  3. برای پیشگیری از سرما بخش باز جایگاه را با  برزنت می پوشانند.
گاوداری هایی با جایگاههای انفرادی

این نوع طراحی برای گاوداری های بزرگ که تعداد دام بسیار زیاد است مناسب می باشد. این گاوداری ها دارای سه نوع سالن هستند:

  • جایگاه انفرادی آزاد
  • جایگاه انفرادی تسمه ای
  • جایگاه انفرادی یوغ دار

جایگاه های انفرادی آزاد به گونه ای ساخته می شوند که هر گاو جایگاه خاص خود را دارد و چهار طرف آن باز است. در این حالت گاو برای رفتن به بهاربند و آبخوری و برگشت آزادانه به جایگاه هیچ مشکلی ندارد. این جایگاه های یک راهروی مرکزی دارند.

 

نقشه ساختمان گاوداری

⬅️جایگاه گاو شیری در جایگاه انفرادی آزاد

برای گاوهای شیرده در سیستم انفرادی آزاد، جایگاه هایی اختصاصی با مساحت ۵ متر بخش مسقف و ۱۰ متر بخش بهاربند برای هر گاو در نظر گرفته می شود. غذای گاوها نیز از چهار سمت داده می شود.

برای گوساله ها نیز جایگاه هایی با مساحت ۶ متر بخش مسقف و ۶ متر بخش بهاربند در نظر گرفته می شود. در گاوداری های مدرن کف جایگاه گوساله ها را بتنی و دیواره های آن را سیمانی می سازند. برای پیشگیری از انتقال بیماری ها در بین گوساله ها بهتر است دیوارها را بتنی و با ارتفاع زیاد ساخت تا امکان تماس بین گوساله ها نباشد.

در بخش جلویی جایگاه نرده فلزی می گذارند و سطل آب و کنستانتره را در جلوی نرده فلزی می گذارند.

 

⬅️بهاربند جایگاه

به قسمت جلویی سالن های مسقف که باز می باشد بهار بند گفته می شود. این بخش برای امکان گردش گاوها در نظر گرفته شده است. قسمت کف بهاربند باید بتنی باشد و اطراف آن باید نرده کشی شود. برای پیشگیری از گرمای زیاد می توان قسمت بالایی آخور که در جلوی بهاربند قرار دارد را سایبان کشید.

⬅️آبخوری جایگاه

هر جایگاهی حتما باید دارای چندین آبخوری در نقاط مختلف بهاربند باشد. گاوها روزانه به طور متوسط به ۶۰ لیتر آب نیاز دارند. در هر گاوداری باید با توجه به تعداد دام و حجم آب مورد نیازشان آبخوری هایی با تعداد و حجم مناسب ساخته شود.

⬅️هانگار یا انبار علوفه خشک

یکی از منابع اصلی تغذیه گاوها علوفه خشک می باشد. هر گاو شیری  در فصول سرد سال روزانه ۸ کیلو و در فصول گرم روزانه ۶ کیلو علوفه خشک مصرف می کنند. یعنی در طول یک سال میانگین روزانه مصرف علوفه خشک مورد نیاز گاوها ۶ کیلو است.

انبار علوفه خشک باید گنجایش زیادی برای این حجم از علوفه خشک داشته باشد. در حجمی معادل یک متر مکعب ۱۵۰ کیلوگرم علوفه خشک را می توان جا داد. انبار علوفه خشک باید ارتفاعی حدود ۵ تا ۶ متر داشته باشد.

⬅️جایگاه گاو نر و تلیسه ها در گاوداری

برای تلیسه ها و گاوهای نر نیز باید فضایی جداگانه با مساحت ۴ متر و بهاربندی با مساحت ۸ متر به همراه تجهیزات مورد نیازشان ساخته شود.

⬅️داروخانه گاوداری

وجود داروخانه در یک گاوداری بسیار حیاتی است زیرا باید همیشه داروهای پرمصرف گاوداری ها در دسترس باشد. مدیر یک گاوداری باید آشنایی خوبی با داروهای مورد نیاز یک گاوداری داشته باشد. در داروخانه گاوداری باید داروهایی ضروری مانند شربت بلوترول ضد نفخ، اکسی تتراسایکلین تزریقی، محلول لاکسایتیو، سرم، محلول های تزریقی بروگلوکنات کلسیم، هورمونهای اکسی توسین AD3E پمادهای پستانی، ویتامین های لازم و… باید وجود داشته باشد.

⬅️سالن شیردوشی جایگاه

یکی دیگر از مهمترین بخش های یک گاوداری سالن شیردوشی است. یا توجه به ظرفیت جایگاه و تعداد ام شیردوشی هایی یک طرفه یا دوطرفه باید ساخته شود.

  1. گاوداری هایی با ۲۵-۵۰ راس گاو شیری: شیردوشی ۴ واحدی یکطرفه
  2. گاوداری هایی با ۱۰۰ راس گاو شیری: شیردوشی ۴ واحدی دو طرفه
  3. گاوداری هایی با ۲۰۰-۳۰۰ راس گاو شیری: شیردوشی ۴۶ واحدی یکطرفه
  4. گاوداری هایی با ۵۰۰ راس گاو شیری: شیردوشی ۱۲ واحدی

⬅️سیلوی جایگاه گاوداری

از دیگر بخش های ضروری در یک جایگاه گاوداری بخش سیلو است. ظرفیت سیلو باید به اندازه نگهداری علوفه سیلویی مورد نیاز گاوها برای مدت زمان ۶ ماه باشد. در یک متر مکعب از یک سیلو حدودا ۶۰۰ کیلو علوفه سیلویی گنجانده می شود. یک گاو شیری روزانه ۱۱ کیلوگرم علوفه سیلویی نیاز دارد.

فرمول محاسبه ظرفیت سیلوی جایگاه برای مدت زمان ۶ ماه

مقدار علوفه مورد نیاز برای مدت زمانی مشخص= (مدت زمان ذخیره × میزان علوفه لازم روزانه برای هر راس گاو× تعداد  کل گاوها)

 

Rate this post

فهرست مطالب

‫37 نظرها

  1. با سلام خدمت همه دوستان عزیز
    من یه زمین به مقدار ۵۶۰۰متر دارم که قصد دارم در آن گاوداری شیری راه اندازی کنم نیاز به راهنمای خوبی دارم چون قصد توسعه دارم هم به نقشه خوبی و هم اینکه بفرمایند فعلا چقد هزینه ساخت وسازه و چند راس میتونم پرورش بدم
    ۰۹۱۷۹۸۹۷۶۵۸

  2. یک زمین ۳۰۰۰ مر دور دیوار شده با ساختمان دارم .میخواهم گاوداری شیری بزنم۰۹۱۲۳۸۱۳۹۳۴

    1. با سلام.آقای همدانی،شما با امکاناتی که نوشتید چند قدمی جلوتر از بقیه هستید.فقط یادآوری می کنم که گاوداری شیری رو بدون کسب دانش کافی و به روز شروع نکنید.گاوداری شیری خیلی راحته به شرطی که اطلاعات داشته باشی و در عین حال خیلی کار سخت و آزاردهنده ای خواهد بود اگه بدون داشتن اطلاعات کاربردی اقدام کنی.دوره ای بسیار مفید و کاربردی با نام مدیریت دامداری صنعتی در مدت کوتاه ،مطالب بسیار مهم و کاربردی را به شما می آموزد که با خاطر راحت و اعتماد به نفس بالا شروع به مدیریت دامداری صنعتی خود بکنید.با تشکر حسینی.۰۹۰۳۳۶۰۷۹۰۵ متن کامل آگهی در دیوار و شیپور ارومیه با نام آموزش مدیریت دامداری صنعتی موجوده.موفق و سالم باشید.

  3. باسلام بنده میخاهم یک گاوداری ۱۵ راسی بزنم بیزحمت راهنمایی فرمایید زمینشو خودم دارم بیزحمت بفرمایید ماهانه چقدر سود خالص میتونم بدست بیارم البته گاو شیری

  4. سلام شغل گاوداری خوبه فقط سرمایه زیادی به عنوات پشتوانه میخواد .زمان تسهیلات کم هست باید مدت دار باشد تا سودی عاید بشود

  5. سلام همه چیز عالی و ممنون از مطالب خوب شما.ممنون میشم اگه امکانش باشه منو برای ساخت سالنهای گاوداری در منطقهای سرد سیر مثل‌استان اردبیل راهنمای کنید.

  6. با تشکر از معلومات سود مندتان میخواهم که شما عالی جنابان کار کشته لست مصارف یک گاو داری یکصد راسی را همراه با نقشه و دیزاین آن منتشر فرمایند.

  7. سلام میشه بگید با چند گاو میشه ماهی ۳۰ میلیون خالص سود داشت به جز خرج های که برا گاو ها میشه

  8. سلام
    یک زمین به مساحت ۱۵۰۰ متر دارم
    میخوام گاوداری سنتی به تعداد ۴۰ راس راه بندازم آیا این زمین جوابگو هست ؟
    آیا منبعی سراغ دارید که من بتونم تلفنی یا حضوری باهاش مشاوره کنم؟
    سپاسگذارم از مطالب مفیدتون
    یک جا فرمودید مصرف روزانه هر گاو ۶ کیلویه
    در آخر فرمودید ۱۱ کیلو علوفه سیلوییه
    اینجاش و متوجه نشدم اگر برام توضیح بدین ممنوم میشم
    ۰۹۳۹۴۴۲۴۷۱۱

  9. سلام.در بعضی مطالب منتشر شده شما از بار علمی برخوردار نیست.بطور مثال مصرف روزانه سیلوی در گاو شیری حدود ۱۰ تا ۱۱ کیلو گرم است اما در مطالب جایگاه سیلو شما نوشتید ۶۰۰ کیلوگرم در روز که اشتباه.متشکرم.پارسا

    1. ممنون از توجه شما. غلط املایی مربوطه برطرف گردید. سعی میشود در مطالب منتشره دقت بیشتری هنگام ترجمه به خرج داده شود.

  10. باسلام ببخشد ی سوال داشتم ماداریم جایگاه گاوداری درست میکنیم طبق نقشه ی پروانه ی تاسیس
    مشکلی که الان پیش امده نحوه ی ساختن گاوداری که من میگم چون مساحت گاوداری بالا باید سمتی که باد میاد با قرار دادن چند صفحه ستون و چیدن اجر ۱۰ سانتی مهار مکرد و سقفشم با ورقه بپوشونیم و برای گرم نگه داشتن گاو ها از سرمای زمستان از وسایل گرمایشی استفاده کنیم
    اما پدرم استحکام چیدن اجر۱۰ سانتی قبول نداره و میکه باضربه زدن گاو از بین میره وباید محوطه ی گاوداری رو با سنگ تا نیمتر و بقیشو اجر۲۰ س چیده بشه
    ی جور گاوداری قدیمی در میاد و هزینه ی هنگفتی برای ساختش اول کاری باید متحمل شد از پول کارگر ساخت بگیر تا مصالح
    ایا راهی به نظرتون میرسه و چندتا عکس از گاو داری های جدید که باز هستن دارین بفرستین تا من راضیشون کنم
    خیلی ممنون میشم برای چگونه ساختنش کمک کنید اگر به ایمیلم پیام بدین

    1. درصورت نیازبه خوراکدام.کاه نیشکر.ملاس نیشکر.ذرت علوفه.پیت نیشکر..برای دام باماتماس بگیرید..تلفن‌تماس جهت خرید۰۹۰۲۴۹۶۰۹۳۱ارسال ازخوزستان

  11. سلام من میلاد هستم و انشالله می خوام ی گاوداری با سرمایه پدرم بزنم. دعا کنید رفقا. من نظرم راجب این سایت عالیه. سایت خیلی خوبی هست. ممنون از همه

    1. سلام هردامداری که نیازبه خوراکدام.کاه نیشکر.ملاس نیشکر.ذرت علوفه پیت نیشکر.برای دام نیازداشته باشدجهت خریدباماتماس بگیردتلفن تماس باجهت خرید۰۹۰۲۴۹۶۰۹۳۱

  12. سلام
    با تشکر از مطالب مفیدی که ارائه کردید. خواهشی که دارم این است که در صورت امکان جانمایی ساختمان های مختلف گاوداری شیری برای ۵۰ راس در زمینی به شکل مسطتیل را بصورت شماتیک در سایت قرار دهید.
    با تشکر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *