انواع پشم گوسفند و استفاده آن

انواع پشم گوسفند و استفاده آن

انواع پشم گوسفند و استفاده آن شاید در نگاه اول شما نژاد گوسفندان را با توجه به جثه و نوع گوشت آن متمایز بدانید. اما باید به شما بگوییم که نژادهای زیادی از گوسفندان در دنیا وجود دارد. به خصوص اینکه گوسفندان ایرانی شامل نژادهای : کردی، سنجابی، بلوچ، عربی، لری، مهربان، افشاری، قره گل و.. هستند اما به صورت کلی نژاد گوسفندان براساس نوع پشم آنها به پنج دسته تقسیم شده است که انواع پشم گوسفند و استفاده آن را در این مقاله به صورت مختصر شرح می دهیم.

گوسفندان نژاد پشم ظریف

این دسته از گوسفندان به دلیل داشتن پشم ظریف حتی به نام گوسفندان مرتع می نامند و گوسفندان مرینوس جز این دسته از نژاد گوسفند هستند. شاید جالب باشد که مقدار پشم این گوسفند نزدیک به چهار کیلوگرم است و قطر الیاف آن نزدیک به 17 تا 24 میکرون است. علاوه بر این پس از هر بار شستشو و چیدن پشم نزدیک به 40 درصد از وزن آنها کاهش می یابد. معمولاً این دسته از گوسفندان دارای درجه بندی S60 به بالاتر است.

 از فواید پشم هم شامل :

  • تولید پارچه های ظریف فاستونی
  • کشباف
  • زیرپوش ظریف
  • و ساخت نمد به دلیل قدرت ریسندگی بالای آن است.

گوسفندان نژاد پشم متوسط

این دسته از گوسفندان معمولاً در اصل مربوط به انگلستان هستند و گوسفندان نژاد سافک، دورست و سات دوان جز این دسته می باشد. پشم این گوسفندان دارای روشنایی بهتری نسبت به گوسفند مرینوس هستند و در تهیه کاموا، پارچه های زنانه و مردانه و پتو از این پشم استفاده می شود و البته این نوع پشم گوسفند در درجه S52 تا S62 وجود دارد.

گوسفندان نژاد پشم آمیخته

می توان گفت که این نوع پشم از پشم متوسط بلندتر است اما ظرافت آن در حد پشم های متوسط است. علاوه بر آن به دلیل رنگ خوب و روشن پشم از آن در ساخت فاستونی، پارچه های پشمی، جوراب، کشباف استفاده می شود. گوسفندان نژاد کاردیال، تارگی، پل ورث را می توان جز گوسفندان نژاد پشم آمیخته نامید. البته این دسته گوسفندان دارای گوشت مطلوب مناسبی هم هستند.

گوسفند نژاد تارگی (Tar ghee)

می توانید مقاله زیر را هم مطالعه نمایید:

استفاده از پشم گوسفند در تولید قالی و فرش

گوسفندان نژاد پشم بلند

این دسته از گوسفندان را به دلیل داشتن جثه بزرگ به نام بزرگترین گوسفندان دنیا می شناسند. پشم این گوسفندان به دو دسته نیمه درخشان با درجه بندی s44 تا s50 می شناسند و طول تارهای آن بین 6 تا 9 اینچ است و از آن برای ساخت پارچه های پشمی، اورکت، نمد و پتو استفاده می شود. اما دسته دوم آن پشم گوسفند، پشم درخشنده است که طول تارهای آن 8 تا 15 اینچ است و درجه بندی آن هم بین S36 تا S44 است و این دسته از پشم ها برای ساخت انواع آستری، پارچه های براق و نمد بکار می رود.

گوسفند نژاد لینکلن (Lincoln)

گوسفندان این دسته را می توان نژادهای زیر نامید.

  • رامنی
  • لینکلن
  • لیسیستر

گوسفندان پشم ضخیم یا پشم قالی

این دسته از گوسفندان به دلیل پشمی که دارند به گوسفندان پشم قالی شناخته می شوند و معمولا الیاف پشم آنها بین 30 تا 50 میکرون و طول آن بیشتر از 380 میلیمتر است. البته این دسته از گوسفندان بیشتر در چین، ایران، افغانستان، ترکیه و بلغارستان و رومانی، روسیه، هندوستان پرورش می یابد. برای ساخت انواع کفپوش ها، اورکت، پارچه های پشمی ضخیم از الیاف پشم قالی استفاده می شود.

گوسفند نژاد لایسستر (Leicester)

نتیجه گیری :

پشم گوسفندانی که در منطقه هایی که دارای شرایط آب و هوایی سرد و یا معتدل زندگی می کنند مجعد نبوده و زبری بالایی دارند. به همین دلیل این نوع پشم جهت تولید فرش و قالی کاربردی تر می باشد. پشمی که جهت تولید کردن فرش استفاده می گردد با پشمی که جهت تولید پارچه به کار می رود متفاوت است. پشم مصرفی در قالب بافی باید زبر و ضخیم باشد.

Rate this post

فهرست مطالب

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *