تغذیه گوسفند پرواری باید به چه شکل باشد

تغذیه گوسفند پرواری باید به چه شکل باشد؟
زمان مطالعه: 6 دقیقه

تغذیه دام پرواری باید به چه شکل باشد؟

تغذیه گوسفند پرواری باید به چه شکل باشد شاید سوالی باشد که برای افراد پرورش دهنده گوسفند پیش می آید. معمولاً زمان پرواربندی گوسفندان در کشور ما بستگی به سن و یا نژاد گوسفند بین ۸۰ تا ۱۲۰ روز می باشد و زمانی که اضافه وزن به دلیل زیاد شدن چربی بدن باشد، پرواربندی باید تمام گردد. در این مقاله قصد داریم نحوه تغذیه این گوسفند پرواری و برنامه جیره غذایی آن ها را توضیح دهیم. پس با ما همراه باشید.

 

تغذیه مناسب جهت پرورش دام

خوراک کنسانتره

خوراک کنسانتره برای مصرف گوسفندان محصولی لذیذ است و برای آن ها مطلوب می باشد. این غذای صنعتی برای تغذیه در منطقه های روستایی که نمی توانند میش، بره و گوسفند را از هم جدا کنند تولید می شود. موادی که این کنسانتره را تشکیل می دهند شامل ذرت، خرما، ملاس چغندر قند، جو، کنجاله آفتابگردان، ویتامین ها و … می باشد که در بره های پرواری از ماه سوم به بعد قابل استفاده می باشد.


دانه جو
جو از زمان های قدیم در خوراک دام ها استفاده می شود و ماده بسیار مناسبی برای تامین کردن انرژی و همچنین پروتئین در گوسفندان می باشد. میزان پروتئین جو بین ۱۱ الی ۱۲ درصد می باشد و دارای وزن حجمی می باشد. جو در قیاس با ذرت دارای لیزین، پروتئین و متیونین بیشتری دارد. جو همچنین به دلیل داشتن تخمیر سریع تر می توان ترکیب نیتروژن و انرژی را ایجاد کرده و باعث جذب کردن مواد مغذی میکروبی خواهد شد.دانه های جو در صورتی که به گوسفندان پرواری به صورت بلغوری داده شود از منبع های مهم جهت تامین انرژی دام می باشد.


کاه
کاه محصولی است که از لحاظ تغذیه برای گوسفند پرواری ماده ضعیفی می باشد و از جدا شدن دانه های تیره غلات و حبوبات به دست می آید. برای تغذیه باید کاه را با موادی مخلوط کنید که مقوی گردد. در برخی نقاط پروش دهندگان گوسفندان از مکمل های غذایی در فواصلی استفاده می کنند که غذای گوسفندان کاه با کیفیت کم و یا علف خشک می شود. کاه به تنهایی نمی تواند غذای کاملی برای گوسفندان حساب گردد. استفاده از این خوراک خشک به دلیل این است که گوسفند بتواند غذای خشک را دریافت نماید ولی حتماً نیاز به خوراکی هایی با کیفیت بالاترجهت پروار شدن می باشد. دادن خوراکی های مکمل خواهند توانست که مواد مغذی که باعث بالارفتن بهره وری استفاده از خوراک کاه می شوند را نیز تامین نماید.


یونجه

یونجه یکی از گیاهانی است که بسیار زیاد جهت تغذیه دام ها استفاده می گردد. این ماده خوراکی خشک نزدیک ۶۰ درصد از خوراک خشک گوسفندان را تشکیل می دهد. این گیاه یک نوع گیاه قابل هضم راحت خواهد بود که برای گوسفندان وکل دام ها استفاده می گردد. می توان گفت که در همه دام ها این ماده غذایی خورده می شود و تبدیل به شیر و همچنین گوشت گردد. خوراک یونجه جهت خوراندن به گوسفند پرواری خوراکی خوش خوراک می باشد و دارای منبع مهمی از کلسیم، ویتامین و پروتئین می باشد. البته ارزش غذایی برگ یونجه از ساقه آن بیشتر می باشد و باید به زمان و مدل برداشتن آن جهت تاثیر پذیری بیشتر توجه نمود.


کنجاله

کنجاله به باقیمانده جامدی می گویند که بعد از روغن کشی دانه های روغنی دیده می شود. این باقیمانده های روغنی شامل موادی مانند کنجد،آفتاب گردان، هسته زیتون، سویا، کرچک و … خواهد بود که به صورت فشرده و یا کوفته شده عرضه می شوند. کنجاله‌ها از لحاظ پروتئینی بسیار ماده غذایی غنی می باشد و برای غذای گوسفندان پرواری بسیار توصیه می گردد. کنجاله‌ها را قبل از فروختن به قطعه های کوچک تر قسمت می کنند و یا به صورت آرد درمی آوردند. می توان گفت کنجاله‌های روغنی به دلیل داشتن مقدار پروتئین بالایی که دارند یک نوع مکمل عالی برای غذای گوسفندان پرواری حساب می شوند.


ملاس چغندر و تفاله

مازاد کارخانجات قند را با نام تفاله وملاس چغندر می گویند که به دلیل قندی و لذیذ بودن جهت پرواربندی بسیارعالی است. این تفاله چغندر دارای مزایای زیادی می باشد که باعث انرژی زیادی مانند جو خواهد شد ولی از لحاظ پروتئین کم یا متوسط می باشد. از خصوصیات خوب آن برای گوسفندان پرواری داشتن الیافی مانند سلولز است که قابلیت هضم دارند و باعث ثابت نگه داشتن محیط شکمبه خواهند شد. مقدار نشاسته و فسفر تفاله کم است ولی مقدار قند آن بالا می باشد. یکی دیگر از خصوصیت تفالع خشک چغندر جذب کردن بسیارعالی مایعات می باشد.


سبوس

سبوس بخش پوشاننده گندم می باشد که سبوس آن کم وزن است و از این محصول در غذاهای گوسفندان پرواری استفاده می گردد. از خصوصیاتی که این ماده غذایی را پر ارزش می کند داشتن کیفیت بالا و پروتئین خام می باشد. مقدار پروتئین آن ۱۵ درصد، ۴۰ درصد جنین گندم و یک درصد فسفر است. سبوس ها جای ویژه ای در تغذیه دام دارند و دارای پروتئینی با کیفیت زیاد و فسفر می باشند. داشتن کربوهیدرات هم می تواند یک تامین انرژی مهم تلقی گردد. سبوس ها دارای ارزش غذایی زیادی برای دام می باشد و تغذیه ای ملین، راحت الهضم، پرحجم، خوش خوراک و همچنین مقدار زیادی فسفر دارد. در واقع کنسانتره را می توان یک ماده غذایی برای گوسفندان پرواری دانست که بالای ۷ درصد از آن پروتیین و میزان ۱۸ درصد فیبر خواهد داشت.


نیازهای غذایی موردنیاز برای گوسفند پرواری

انرژی

از طریق مواد غذایی انرژی موردنیاز گوسفندان پرواری تامین می شود و جهت نگه داشتن بافت ها، رشد و فعالیت آن ها تامین می گردد. در صورتی که انرژی آن ها تامین نگردد علامت هایی مانند لاغر شدن و یا عدم تناسب خود را نشان می دهد.

پروتئین

نیاز به پروتئین در گوسفندان پرواری نیز از راه مواد غذایی می باشد و وجود پروتئین ها برای رشد کردن دام ها امری ضروری می باشد. از مواد دارای پروتئین زیاد دانه ها روغنی کنجاله و یا یونجه می باشد.

آب

گوسفندهای پرواری نیاز به مصرف روزانه ۳ تا ۵ لیتر آب در روز را دارند که امری واجب برای آن ها می باشد.

مواد معدنی

جهت رشد گوسفندهای پرواری مواد معدنی مانند ید، آهن، فسفر، سدیم، کلسیم از موارد مهم می باشد وپیشنهاد می شود برای تامین نمک از سنگ نمک استفاده گردد.

ویتامین

در فعالیت های روزانه استفاده از ویتامین ها در گوسفندان پرواری بسیار مهم تلقی می گردد. مخصوصاً ویتامین D که باعث جذب کلسیم و فسفر خواهد شد وعاملی مهم در رشد کردن اسکلت دام است.

جیره غذایی مورد احتیاج گوسفند پرواری

به میزان غذایی که در ۲۴ ساعت باید به دام داده می شود تا گوسفند بتواند شیر تولید کرده و به فعالیت های خود ادامه دهد جیره غذایی می گویند. به مقدار غذایی که گوسفند جهت تولید گوشت مصرف می کنند، جیره تولید گفته می شود. بنابراین نیازغذایی گوسفند پرواری، جمع کردن جیره نگهداری و جیره تولیدی خواهد بود. مواد خوراکی که برای تغذیه گوسفند پرواری مورد احتیاج می باشد، علف های سبز، ریشه های محصولات، اضافات محصولات کشاورزی و همچنین اضافات کارخانجات صنایع کشاورزی است. جیره غذایی باید تعادل داشته باشد تا دام بتواند تمام انرژی روزانه و مواد مغذی، مواد پروتئینی و مواد معدنی را از آن تامین کند.

✅مواد موردنیاز جهت دریافت جیره متعادل

  • اطلاع از مقدار احتیاج گوسفند پرواری به ماده خشک، پروتئین، انرژی و سایر مواد مغذی
  • خوشمزه بودن، راحت الهضم بودن و مقوی بودن جیره غذایی
  • مقرون به صرفه بودن جیره های غذایی

روش تغذیه گوسفند پرواری

در ابتدای شروع پرواربندی و تغذیه، گوسفندان چون به مواد غذایی عادت ندارند نمی توانند در هر روز را بیشتر از ۱۰۰ یا ۱۵۰ گرم وزن اضافه کنند ولی به مرور و با مواد تغذیه ای که در بالا نام بردیم می توانند روزی ۲۰۰ الی ۳۰۰ گرم وزن بیشتر کنند. از ماه چهارم که گوسفندان چاق می شوند و به وزن ایده آل نزدیک شده اند باز هم زیاد شدن وزن کمتر شده و به مقدار ۱۵۰ الی ۲۰۰ گرم خواهد رسید. پس به همین دلیل باید در انتهای این کار پرواربندی را قطع کرده و گوسفندان را به فروش برسانید.

Rate this post

فهرست مطالب

‫124 نظرها

  1. باعرض سلام و تشکر فراوان بابت سایت خوبتون و ادمین عزیز.سوالی داشتم.
    سه وعده تغذیه در چه ساعات شبانه روز باشه بهتره و فاصله زمانی بین وعده ها از چقد نباید بیشتر باشه ممنون میشم اگه پاسخ بدین❤❤

  2. با سلام. برای پروار بندی بره ها که بخواین زودتر به نتیجه برسید در طول دوره روزانه از کم تا مقدار ۱ گرم در روز شیمیای اوره یا همون شیمیای سفید مصرف شود. بسیار عالیه ولی به قول دوستان با ا حتیاط و از کم شروع تا روزهای پایانی به روز ۱ گرم برسه.

    1. گندم چون نشاسته زیادی داره باعث چرب شدن گوسفند میشه .استفاده از جو و ذرت بهتر از گندم هس

  3. علف باغی برای گوسفندپرباری خوب است یانه وروزانه چقدربایدبدهم منطزر جواب تان هستم واین هارا می خواهم چاق کنم وبرای فروش

    امان الله قاضی ذاده

  4. سلام. ممنون از مطالب مفیدتون. میشه یه نمونه جیره غذایی ر گوسفند رو بگین شامل چه چیزایی میشه؟ ممنون

  5. سلام کار خوب و پردرآمدییه ولی به ضرر های که میتونه به دنبال داشته باشه باید توجه کرد نوع دام های که با آب و هوای ایران سازو گاری داره مختلف هستن برای مشاوره ی بیشتر میتونی با شماره ی ۰۹۱۰۲۸۴۵۳۰۸ خدابنده لو.که خودشم این کارس تماس بگیری لطفا از ساعت ۵ تا ۱۰ عصر تماس بگیرید

  6. سلام دوستان چند بره و میش دارم دچار کورک بغل گوش شدند من تازه کارم کسی برا درمانش تجربه ای داره که نتیجه گرفته باشه؟ چون هرکاری میکنم بعد از یه مدت دوباره برمیگرده . و سوال دوم درباره خوارک اوناست . من جو رو ۲۴ ساعت خیس میکنم بعد به ازا هر بره حدود ۷۰۰ گرم بهشون میدم میخواستم ببینم آردجو وذرت هم بدم یا نه همونو با کاه مخلوط کنم و با یونجه بدمشون کافی هست؟

  7. سلام، چجوری میشه جلو شاخ بازی بره ها رو گرفت. هر وقت میکوبن به هم میگم الانه که یکی بخوابه!
    راهی داره بره مستی نکنه؟

  8. سلام
    در خصوص گوسفند رومانف نیاز به اطلاعاتی همچون:
    مصرف موادخشک روزانه
    ونوع اب و هوایی که میتوان پرورش دادداشتم
    ممنون میشم راهنماییم کنین
    علیحیدرکرمی ازشیراز۰۹۱۷۳۱۶۸۶۰۵

  9. سلام عزیزان
    بهترین نژاد ها برای پرواربندی
    مهربان افشار و شال هستن تو کشورمون
    مهربانو اول نوشتم چون ضریب تبدیلش بهتره، غذای کم افزایش وزن بیشتر و بعدم افشاره که زیاد میخوره و اضافه وزنشم زیاده، و شال که باز زیاد میخوره و زیاد اضافه میکنه اما چون درصد چربی به گوشتش بیشتره برا فروش ارزونتر میخرن ازتون.
    این از بهترین نژادها به ترتیب .
    جیره ها بسیار متفاوت و‌بسته به مواد موجود در مناطق زندگی شما عزیزان داره.
    ولی کاه( جو یا گندم) باید تهیه کنین و خود جو و ذرتم خوب جواب میده به دلایلی که خیلی طولانیه اما یه دلیلش جلوگیری از جو زدگی ( خوردن جو زیاد توسط دام) هستش که باعث بیشترین تلفات میشه.
    یونجه هم تازه ش خوبه اگه مزرعه دارین هم کاه یونجه خوبه که میتونین بخرین.
    بجای استفاده از جو به عنوان دانه از ترکیب ۵۰ به ۵۰ جو و ذرت استفاده کنین عزیزان.
    جو رو حتما خرد کنید و سالم بصورت دانه به دامهاتون ندین درصد جذبش کمه و تلفات بالا.کاه مزرعه دیم بهتر از کاه مزرعه آبیه.
    کاه تراکتوری بهتر از کاه کمباینه( بخاطر اینکه ساقه های گندم و جو بهتر میشکنن با خرمن کوب تراکتور).
    یونجه تازه نباید زیاد بخورن پشت سر هم، چون تولید گاز نیترات میکنه تو معده دام و شکم دام پف میکنه و میترکه و میمیره ( اگه پیش اومد براتون، یه شلنگ نرم کولر از دهان گوسفند بفرستین تو تا گاز معده حیوون تخلیه بشه.
    توضیحات خیلی زیاده.اول با یک نفر حرفه ای کار کنین و ببینین از صبح تا شب چی به دام میدن چه ویتامینی چه آمپولایی چه میزان آب و …
    بعد که حرفه ای شدین ، میتونین شراکتی رو کنار بزارین و مستقل برای خودتون مزرعه بزنین.
    اگه اصولی یاد بگیرین با وجود داروهای امروزی تلفات پرواربندی صفر هستش.
    آیدی من در تلگرام @hhaammzzee
    اگه بتونم راهنمایی میکنم دوستانو

    1. واقعا صحیح فرمودین،یعنی اسیدوز معده تلفات میده ها،اول نفخ گازی،نفهمیدی، میشه نفخ کفی،اگه درمان نکنی، ناشی باشه طرف هر روزه خدا تلفات،باید جیره خشک ،دانه ای و تو ۱۵،،۲۰روز عادت بدی،یواش یواش افزایش بدی،ویتامین ب،(پارنترویت)یا ویتامین بکمپلکس دسترس باشه،چون گوسفند،یه حسن خوب داره ساعات اول که مریض شد ،اسیدوز معده کرد ،علایم شو نشون میده ، نمیخوره،جوش شیرین و پارافین بریزی دهنش، اولین کاری که پروارو بستی،زدن امپول انتی تروکسمی،طرف ما اصطلاح عامی، میگن امپول سکته،رو بزنی،بالاخره کار سود دهی و های ریسک،غفلت کردی،تلفات،و باید هی سر بزنی،به دام ها،اینطور نیست روزی سه بار علوفه بدی،تمام،یهو سر نزدی دیدی زدن همدیگه رو گیج و منگ کردن،گوسفند یه وری راه میره ،

    1. سلام اول اگر تابستون باشه وهوا گرم حمامش کنید بعد سه هفته پشت سرهم ایوکتین بزنید اگه خارجی باشه بهتره به ازای هر بیست کیلو گرم یک سی سی
      بعد اگه فصل شلغمه تا میتونید به گوسفند شلغم بدید اگه فصل تابستونه ویونجه بهش برگ یونجه بدید وهندونه در کمترین زمان جواب میده. البته این تجربه خودمه

  10. با عرض سلام و خسته نباشید
    آیا تغذیه بره پرواری با استفاده از ذرت سیلو شده مناسب است یا خیر؟با تشکر

    1. با سلام ذرت سیلاژ برا گوسفند ضررش بیشتر از سودشه،ببخشید ور از حضور،ذرت سیلاژ فقط اسهال میکنه،ذرت بلغور +جو بلغور مخلوطش عالیه

    2. دادن سبزی به گوسفندان حامله چطوره ضرری نداره. سال اول هست که دامداری داریم ممنون

  11. با سلام بنده دو سوال داشتم خدمت دوستان عزیز،من در مازندران قصد تاسیس پرواربندی بره را دارم
    سوال اولم اینه که در یک دوره چقدر باید هزینه بابت تغذیه و واکسن برای هر بره انجام بدهیم؟
    دوم اینکه بنده چراگاه ندارم ومیخوام کلا از علوفه و کنسانتره استفاده بکنم و هیچ چراگاه طبیعی در اختیار ندارم ایا بازم بصرفه هست؟

    1. هزینه :هر گوسفند رو هم متوسط دو کیلو یونجه یا کاه میخوره +روزی رو هم روز اول ۲۰۰گرم شروع کنی روز اخر ۱۲۰۰گرم کنسانتره یا ۸۰۰گرم کنسانتره میخوره،یا جو بدی روزی رو هم ۳۰۰ گرم،،، خودتون حساب کنین هزینه خوراک، امپول، حالا ایومکتین باید بزنی،انتروکسمی باید بزنی،قرص ضد انگل ریه باید بندازی،قرص ضد انگل کبد باید بندازی،دو سه ویال جنتامایسین،چند ویال کتافن میره دوره،بیشتر از ده ویال تتراسکنیین مصرف میشه،دامپزشک سلام داد هر سلامش چهل پنجاه تومنه،رو هم روزی هر گوسفند یونجه ۱۵۰۰تومن بگیری،کنسانتره الان نرمالش۱۳۰۰تومنه،روزی ۴ تا شش تومن هزینه هر بره، رو هم،حالا بیابیم پرتقال فروش و.

  12. با درود به شما دوستان . چند وقتی هست در فکر دامداری بصورت مزرعه ایی هستم منتها اطلاعات چندانی از نحوه تغذیه ندارم
    اینکه چه خوارکی ؟ و به چه مقدار خوراک ؟ در چند مرحله در روز ؟ باید به دام داده بشه – اگر ممکن راهنمایی بفرمایید .
    ی مقدار تحقیق کردم بعضی از اصطلاحات متوجه نمیشم اگر با مثلا توضیح بدید ممنون میشم
    علوفه خشبی ؟ ماده خشک ؟

  13. باسلام من هم پرواربندی دارم ازخراسان رضوی شهرستان چناران نظرمن اینکه کسی که تجربه این کاررونداشته باشه ضررش ازاستفادش هم بیشتر بایدحواسش باشه

  14. سلام و درود
    من تصمیم به شروع فعالیت در زمینه پرواربندی بره دارم
    اما قصدم این هست که حد اقل یک ماه در یک دامداری به عنوان کارآموز فعالیت کنم
    ساکن تهران هستم
    اگر از دوستان دامدار کسی هست که کارآموز قبول کنه در خدمتم
    Saeed_shayeq آیدی اینستاگرام
    [email protected]

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *