تغذیه گوسفند پرواری باید به چه شکل باشد

تغذیه گوسفند پرواری باید به چه شکل باشد؟
زمان مطالعه: 6 دقیقه

تغذیه دام پرواری باید به چه شکل باشد؟

تغذیه گوسفند پرواری باید به چه شکل باشد شاید سوالی باشد که برای افراد پرورش دهنده گوسفند پیش می آید. معمولاً زمان پرواربندی گوسفندان در کشور ما بستگی به سن و یا نژاد گوسفند بین ۸۰ تا ۱۲۰ روز می باشد و زمانی که اضافه وزن به دلیل زیاد شدن چربی بدن باشد، پرواربندی باید تمام گردد. در این مقاله قصد داریم نحوه تغذیه این گوسفند پرواری و برنامه جیره غذایی آن ها را توضیح دهیم. پس با ما همراه باشید.

 

تغذیه مناسب جهت پرورش دام

خوراک کنسانتره

خوراک کنسانتره برای مصرف گوسفندان محصولی لذیذ است و برای آن ها مطلوب می باشد. این غذای صنعتی برای تغذیه در منطقه های روستایی که نمی توانند میش، بره و گوسفند را از هم جدا کنند تولید می شود. موادی که این کنسانتره را تشکیل می دهند شامل ذرت، خرما، ملاس چغندر قند، جو، کنجاله آفتابگردان، ویتامین ها و … می باشد که در بره های پرواری از ماه سوم به بعد قابل استفاده می باشد.


دانه جو
جو از زمان های قدیم در خوراک دام ها استفاده می شود و ماده بسیار مناسبی برای تامین کردن انرژی و همچنین پروتئین در گوسفندان می باشد. میزان پروتئین جو بین 11 الی 12 درصد می باشد و دارای وزن حجمی می باشد. جو در قیاس با ذرت دارای لیزین، پروتئین و متیونین بیشتری دارد. جو همچنین به دلیل داشتن تخمیر سریع تر می توان ترکیب نیتروژن و انرژی را ایجاد کرده و باعث جذب کردن مواد مغذی میکروبی خواهد شد.دانه های جو در صورتی که به گوسفندان پرواری به صورت بلغوری داده شود از منبع های مهم جهت تامین انرژی دام می باشد.


کاه
کاه محصولی است که از لحاظ تغذیه برای گوسفند پرواری ماده ضعیفی می باشد و از جدا شدن دانه های تیره غلات و حبوبات به دست می آید. برای تغذیه باید کاه را با موادی مخلوط کنید که مقوی گردد. در برخی نقاط پروش دهندگان گوسفندان از مکمل های غذایی در فواصلی استفاده می کنند که غذای گوسفندان کاه با کیفیت کم و یا علف خشک می شود. کاه به تنهایی نمی تواند غذای کاملی برای گوسفندان حساب گردد. استفاده از این خوراک خشک به دلیل این است که گوسفند بتواند غذای خشک را دریافت نماید ولی حتماً نیاز به خوراکی هایی با کیفیت بالاترجهت پروار شدن می باشد. دادن خوراکی های مکمل خواهند توانست که مواد مغذی که باعث بالارفتن بهره وری استفاده از خوراک کاه می شوند را نیز تامین نماید.


یونجه

یونجه یکی از گیاهانی است که بسیار زیاد جهت تغذیه دام ها استفاده می گردد. این ماده خوراکی خشک نزدیک 60 درصد از خوراک خشک گوسفندان را تشکیل می دهد. این گیاه یک نوع گیاه قابل هضم راحت خواهد بود که برای گوسفندان وکل دام ها استفاده می گردد. می توان گفت که در همه دام ها این ماده غذایی خورده می شود و تبدیل به شیر و همچنین گوشت گردد. خوراک یونجه جهت خوراندن به گوسفند پرواری خوراکی خوش خوراک می باشد و دارای منبع مهمی از کلسیم، ویتامین و پروتئین می باشد. البته ارزش غذایی برگ یونجه از ساقه آن بیشتر می باشد و باید به زمان و مدل برداشتن آن جهت تاثیر پذیری بیشتر توجه نمود.


کنجاله

کنجاله به باقیمانده جامدی می گویند که بعد از روغن کشی دانه های روغنی دیده می شود. این باقیمانده های روغنی شامل موادی مانند کنجد،آفتاب گردان، هسته زیتون، سویا، کرچک و … خواهد بود که به صورت فشرده و یا کوفته شده عرضه می شوند. کنجاله‌ها از لحاظ پروتئینی بسیار ماده غذایی غنی می باشد و برای غذای گوسفندان پرواری بسیار توصیه می گردد. کنجاله‌ها را قبل از فروختن به قطعه های کوچک تر قسمت می کنند و یا به صورت آرد درمی آوردند. می توان گفت کنجاله‌های روغنی به دلیل داشتن مقدار پروتئین بالایی که دارند یک نوع مکمل عالی برای غذای گوسفندان پرواری حساب می شوند.


ملاس چغندر و تفاله

مازاد کارخانجات قند را با نام تفاله وملاس چغندر می گویند که به دلیل قندی و لذیذ بودن جهت پرواربندی بسیارعالی است. این تفاله چغندر دارای مزایای زیادی می باشد که باعث انرژی زیادی مانند جو خواهد شد ولی از لحاظ پروتئین کم یا متوسط می باشد. از خصوصیات خوب آن برای گوسفندان پرواری داشتن الیافی مانند سلولز است که قابلیت هضم دارند و باعث ثابت نگه داشتن محیط شکمبه خواهند شد. مقدار نشاسته و فسفر تفاله کم است ولی مقدار قند آن بالا می باشد. یکی دیگر از خصوصیت تفالع خشک چغندر جذب کردن بسیارعالی مایعات می باشد.


سبوس

سبوس بخش پوشاننده گندم می باشد که سبوس آن کم وزن است و از این محصول در غذاهای گوسفندان پرواری استفاده می گردد. از خصوصیاتی که این ماده غذایی را پر ارزش می کند داشتن کیفیت بالا و پروتئین خام می باشد. مقدار پروتئین آن 15 درصد، 40 درصد جنین گندم و یک درصد فسفر است. سبوس ها جای ویژه ای در تغذیه دام دارند و دارای پروتئینی با کیفیت زیاد و فسفر می باشند. داشتن کربوهیدرات هم می تواند یک تامین انرژی مهم تلقی گردد. سبوس ها دارای ارزش غذایی زیادی برای دام می باشد و تغذیه ای ملین، راحت الهضم، پرحجم، خوش خوراک و همچنین مقدار زیادی فسفر دارد. در واقع کنسانتره را می توان یک ماده غذایی برای گوسفندان پرواری دانست که بالای ۷ درصد از آن پروتیین و میزان ۱۸ درصد فیبر خواهد داشت.


نیازهای غذایی موردنیاز برای گوسفند پرواری

انرژی

از طریق مواد غذایی انرژی موردنیاز گوسفندان پرواری تامین می شود و جهت نگه داشتن بافت ها، رشد و فعالیت آن ها تامین می گردد. در صورتی که انرژی آن ها تامین نگردد علامت هایی مانند لاغر شدن و یا عدم تناسب خود را نشان می دهد.

پروتئین

نیاز به پروتئین در گوسفندان پرواری نیز از راه مواد غذایی می باشد و وجود پروتئین ها برای رشد کردن دام ها امری ضروری می باشد. از مواد دارای پروتئین زیاد دانه ها روغنی کنجاله و یا یونجه می باشد.

آب

گوسفندهای پرواری نیاز به مصرف روزانه 3 تا 5 لیتر آب در روز را دارند که امری واجب برای آن ها می باشد.

مواد معدنی

جهت رشد گوسفندهای پرواری مواد معدنی مانند ید، آهن، فسفر، سدیم، کلسیم از موارد مهم می باشد وپیشنهاد می شود برای تامین نمک از سنگ نمک استفاده گردد.

ویتامین

در فعالیت های روزانه استفاده از ویتامین ها در گوسفندان پرواری بسیار مهم تلقی می گردد. مخصوصاً ویتامین D که باعث جذب کلسیم و فسفر خواهد شد وعاملی مهم در رشد کردن اسکلت دام است.

جیره غذایی مورد احتیاج گوسفند پرواری

به میزان غذایی که در 24 ساعت باید به دام داده می شود تا گوسفند بتواند شیر تولید کرده و به فعالیت های خود ادامه دهد جیره غذایی می گویند. به مقدار غذایی که گوسفند جهت تولید گوشت مصرف می کنند، جیره تولید گفته می شود. بنابراین نیازغذایی گوسفند پرواری، جمع کردن جیره نگهداری و جیره تولیدی خواهد بود. مواد خوراکی که برای تغذیه گوسفند پرواری مورد احتیاج می باشد، علف های سبز، ریشه های محصولات، اضافات محصولات کشاورزی و همچنین اضافات کارخانجات صنایع کشاورزی است. جیره غذایی باید تعادل داشته باشد تا دام بتواند تمام انرژی روزانه و مواد مغذی، مواد پروتئینی و مواد معدنی را از آن تامین کند.

✅مواد موردنیاز جهت دریافت جیره متعادل

  • اطلاع از مقدار احتیاج گوسفند پرواری به ماده خشک، پروتئین، انرژی و سایر مواد مغذی
  • خوشمزه بودن، راحت الهضم بودن و مقوی بودن جیره غذایی
  • مقرون به صرفه بودن جیره های غذایی

روش تغذیه گوسفند پرواری

در ابتدای شروع پرواربندی و تغذیه، گوسفندان چون به مواد غذایی عادت ندارند نمی توانند در هر روز را بیشتر از 100 یا 150 گرم وزن اضافه کنند ولی به مرور و با مواد تغذیه ای که در بالا نام بردیم می توانند روزی 200 الی 300 گرم وزن بیشتر کنند. از ماه چهارم که گوسفندان چاق می شوند و به وزن ایده آل نزدیک شده اند باز هم زیاد شدن وزن کمتر شده و به مقدار 150 الی 200 گرم خواهد رسید. پس به همین دلیل باید در انتهای این کار پرواربندی را قطع کرده و گوسفندان را به فروش برسانید.

Rate this post

فهرست مطالب

‫124 نظرها

  1. سلام شما پولتون رو توی کار دیگه ای سرمایه گذاری کنید چون گوسفند داری تجربه میخواد که شما ندارید

  2. با سلام
    من چند سال تو کار پرواربندی گوسفند بیجار هسم
    این سری با دادن سبوس گوسفندام اسهال میروند

  3. سلام من دختری ۱۷ ساله هستم من یک دختر شهر نشین هستم اصلا تا به حال در روستا زندگی نکردم و به پول دانشگاه هم نیاز دارم میگن پرورش گوسفند سود خوبی میده من ۲۴ میلیون تومن پول دارم نمیدونم چه کار کنم یکی که در کار گاو گوسفند هستش لطفا کمک کنه

    1. سلام من تهران زندگی میکنم و الان به خاطر کرونا یک سالی هست که به روستا امدم و با پدر و مادرم زندگی می کنم و پرورش گوسفند راه اندازی کردم اگه علاقه دارید میتونید بیاید روستا و این کار را امتحان کنید

    2. البته که گوسفند سود داره مثلا یک میش میخری ۲میلیون بعد چهار ماه که دار شه از چهار تومن میخرن الان ۲۴میلیون داری میتو ۱۲تا بخری بعد ۴ماه ۲۴میلیون سود میکنی وکلا ۴میلیون میخوره بعد چهار ماه ۲۰میلیون سود میکنی یعنی ماهی پنج میلیون البته باید خودتت دنبال گوسفندتت باشی نه که بخری و.ول کنی زحمت زیاد ندره روزی پای هم ۱ساعتم وقتتو نمیگیره یه غذا میدیو یه اب تمام

    3. سلام این کار نیاز به تجربه عملی و تئوری داره پولت را حیف نکن کل پولت ضرر میده من الان ۲۰ ساله کنار شغل کارمندی به دامداری هم میپردازم.

    4. سلام شما پولتون رو توی کار دیگه ای سرمایه گذاری کنید چون گوسفند داری تجربه میخواد که شما ندارید

    5. اتفاقا من هم در شهر اصلا زندگی نکردم.به پول دانشگاه هم نیازی ندارم.راه گوسفند داری هم بلدم.مکمل خوبی برای هم میتونیم باشیم.خواستی بیا

    6. با اصول و تغذیه مناسب میتونی بره 30کیلوی بخری با نژاد مربان وافشار برای پروار

    7. با اصول و تغذیه مناسب میتونی بره 30کیلوی بخری با نژاد مهربان وافشار برای پروار ویا برای نگهداری افشار قره قزل و با قوچ قره قزل وهترو میتونی میش نگهداری

    8. نمی شه با ۲۴ تومن دامداری کرد منم تازه شروع کردم فقط ساخت محیط ۴۵۰ تومن آب خورد

    9. بخدا محمد من کمکتون میکنم خواهر گلم منم بچه گیلان دامدارم09113172909

    10. سلام بیا یکماه شاگرد من باشید وعملی انجام بدهید تا یاد بگیرید خاتمی بیرجند

    11. سلام من یک جوان دامدارم اگر علاقه و مایل به راهنمایی هستی ۰۹۳۰۳۳۲۳۷۳۵تماس بگیرد ان شالله بتونم کمکتون کنم

    12. سلام خوب هستین من این کار را براتون پیشنهاد نمی کنم برای شما کار مناسب و کم ریسک هست که توی محیط شهر میشه انجام داد ، گوسفندداری برای شما مناسب نیست اگه دوست داشته باشین میتونین تماس بگیرین راهنمایی بکنم که چیکار کنین ۰۹۳۷۳۲۴۳۶۶۲ رجبی

    13. نمیشد جنس و سنت رو نگی؟
      هنه دنبال شماره دادن هستتد
      کلا موضوع عوض شد

  4. سلام چندتای گوسفندنردارم وزن ۳۰ کیلوهرموقه بهشان جوگندم کنسانتره بهشان میدم بادمیکنن

    1. گندم زیاد بدی اسیدوز میکنه و جو رو هم باید از کم شروع کنی و طول یک هفته به جیره کامل برسونی

  5. چند تا بزغاله نر دارم که خیلی مستی میکنند و بو گرفتن با ید چکار کنم برا جلوگیری از مستی اونها

  6. سلام بره صدا میده و هر علفی میریزم نمیخوره باید روزی چند وعده غذایی بهش بدم که چاق بشه همون علف پای درخت خوبه لطفاً زودتر جواب بدید با تشکر

    1. علف پای درخت بعلت سم موجود در ان خیلی ضرر داره درضمن باید گل یونجه به بره بدی و از استارتر استفاده کنی روزی ۴ وعده خوراک بده بهشون یونجه استارتر و سبوس و بلغور جو

  7. عزیزانی که تو فکر شغل خوب و با برکت پروار بندی هستند جهت مشاوره با این شماره تلفن تماس بگیرید.09102845308 مهندس خدابنده لو

  8. با سلام آیا در زمینه علوفه هیدروپونیک تجربه دارید و یا کسی را میشناسید که تجربه داشته باشد؟ نتیجه عملی آنرا میخواهم بدانم. با تشکر

  9. خدا اونایی که به گوسفندهاشون اوره میدن رو لعنت کنه و برکت رو از مالشون ببره که اینجور با جان و سلامت مردم بازی میکنن

  10. سلام ممنون از راهنمایی دوستان عزیز.لطفا در مورد کهره پرواری هم راهنمایی کنید ببینیم سودش چطوره

  11. تورا به خدا دیگه شما موادی مثل اوره به گسفندان ندهید گوساله ها که با ذرت الوده غیر قابل خوردن هستند شما را به خدا ما را از خوردن گوشت گوسفند هم محروم نکنید

  12. سلام ببخشید برای پروار بندی گوسفند طبق تحقیقات که انجام دادم گفتن تولید علوفه هیدرو پونیک جواب میده و چرا حذف میشه میخواستم بدونم تجربه ای دارید راهنماییم کنید
    و آیا علوفه تازه به گوسفند بدیم مشکلی برای دام بوجود نمیاید و به قول معروف اسهال نمیشود و گوسفند میتواند نشخوار کند یا بعلت علوفه تازه نمیتواند نشخوار کند

    1. من ک تواین فصل تماماعلوفه تازه میدم .برااینکه ازاسهالش بخایم جلوگیری کنیم صبح زودقبل هرچیزیاخرمای خشک یانون خشک بهشون بدین….

    1. درماه هفته اول به ازای هر کیلو گرم یونجه 100گرم

      هفته دوم هر کیلو گرم یونجه 200گرم
      هفته سوم 300 گرم
      هفته چهارم 500 گرم
      و از هفته پنجم هر یک کیلو یونجه یک کیلو بلغور جو میدی بهشون
      حتما هم واکسن آنترول بزن

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *