مراقبت های لازم از گوساله ها
مراقبت های لازم از گوساله های تازه متولد شده:
- بعد از زایش باید در همان روز اول گوساله را وادار به خوردن آغوز با استفاده از سطل نمود.
- به گوساله های تازه متولد شده باید روزانه به اندازه ۱۰ درصد وزنشان آغوز خورانده شود مثلا به یک گوساله ۴۰ کیلوگرمی باید روزی ۴ کیلوگرم آغوز داده شود.
- خوراندن آغوز به گوساله تازه متولد شده بسیار حیاتی است زیرا حاوی ترکیبات آلی مهم مانند ایمنوگلوبولین ها است که گوساله را در برابر بیماری ها مقاوم می کند.
برای خوراندن آغوز به گوساله تازه متولد شده ابتدا باید سطل به خوبی شسته و تمیز شود و سپس آغوز را داخل سطل دوشید. برای وادار کردن گوساله به خوردن آغوز باید با یک دست پوزه گوساله را داخل سطل نموده و انگشت دست دیگر را درون دهان گوساله برده تا گوساله شروع به مکیدن انگشت و سپس آغوز نماید.
پس از اینکه گوساله آغوز را مصرف کرد باید به آغل مخصوص گوساله ها منتقل شود و ۳ تا ۴ روز آغوز مصرف کند. جایگاه گوساله تازه متولد شده باید تمیز باشد و روزانه تعویض شود. بستر جایگاه گوساله ها باید بتنی بوده و دیوارهای بین هر آغل باید آجری با روکش سیمانی باشد. آغل ها باید به قدری بلند باشد که امکان ارتباط بین گوساله ها نباشد.
- خارج کردن تمامی ترشحات مخاطی از مجاری بینی و دهان نوزاد
- دادن شک تنفسی به گوسفند هایی که به محض تولد قادر به نفس کشیدن نیستند: برای اینکار باید یک سطل آب ولرم روی گوساله تازه متولد شده پاشیده شود.
- به طور طبیعی گاو پس از تولد نوزاد باید شروع به لیسدن و خشک نمودن نوازاد خود کند در صورتی که گاو از این کار امتناع ورزید باید با استفاده از یک پارچه تمیز گوساله را خشک نمود.
ویژگی های جایگاه مخصوص گوساله تازه متولد شده:
- انتقال گوساله به آغل مخصوص (باکس های انفرادی) که در آن گوساله باید کاملا تنها باشد. این جایگاه باید کاملا تمیز بوده و کف آن با کاه و کلش خشک پوشانده شده باشد.
- تنظیم دمای جایگاه گوساله ها بین ۱۵ تا ۱۸ درجه سانتیگراد
- ایمن بوده جایگاه گوساله از باد و باران
- محل ناف گوساله پس از تولد باید کاملا ضدعفونی شود تا دچار عفونت و تورم نشود. برای این کار باید محل ناف با محلول ۱۰ درصد ید یا تنتورید و اسپری آنتی بیوتیک دار مثل اسپری های اکسی تتراسایکلین و یا کلرامفنیکل ضدعفونی شود.
- یکی دیگر از مشکلاتی که ممکن است پس او تولد در گوساله رخ دهد فتق نافی است که در واقع به معنی ورود روده ها به کیسه می باشد. در صورتی که گوساله دچار این مشکل شود نیاز به جراحی تا پیش از ۲ ماهگی خواهد داشت.
- اکثر گوساله های نوزاد در دوران جنینی ویتامین های لازم را به اندازه نیاز دریافت نمی کنند. بهتر است به گاوهای آبستن در ماه آخر بارداری مکمل های غذایی معدنی و ویتامینه داده شود. همچنین بهتر است ۲۰ میلی لیتر ویتامین AD3E دو بار یکی در ماه هفتم و یکی دو هفته پیش از زایمان به گاوها تزریق شود.
- به گوساله های تازه متولد شده نیز می توان ۵ میلی لیتر ویتامین AD3E تزریق عضلانی کرد که به افزایش مقاومت گوساله ها در برابر بیماری ها و افزایش رشد آن ها کمک می کند.
- سطل هایی که برای خوراندن شیر به گوساله ها استفاده می شود باید کاملا ضدعفونی شود و در ارتفاعی بالاتر از سر گوساله ها به جایگاه هر گوساله وصل شود. این کار موجب می شود شیر به طور مستقیم وارد شیردان گوساله شود.
- شیری که به گوساله خوانده می شود باید دمایی مشابه پستان مادر یعنی ۳۸ درجه داشته باشد.
- مقدار شیر لازم روزانه برای هر گوساله به نژاد، جثه و وزن گوساله بستگی دارد. گوساله های نژاد هلشتاین روزانه به ۴ تا ۵ لیتر شیر نیاز دارند.
- وقتی گوساله یک هفته شد باید اقدام به قطع سرپستانک های اضافی به وسیله قیچی نمود. وقتی گوساله بزرگ تر شد می توان پستانک های اضافی اش را با جراحی جدا کرد.
مراقبت های لازم از گوساله های ۱ تا ۷ روزه:
به گوساله تازه متولد شده باید تا یک هفته روزانه ۳مرتبه آغوز و شیر مادر داده شود. گوساله های تازه متولد شده تا ۳ روز نباید آب بخورند.
مراقبت های لازم از گوساله های ۷ روزه تا ۷۵ روزه:
این گوساله ها باید روزانه ۲ وعده شیر و کنسانتره Starter مصرف کنند. جیره استارتر جیره ای است که پس او تولد تا مدتی به گوساله داده می شود و ترکیبات خاصی دارد.
گوساله های ماده باید نسبت به گوساله های نر ۱۵ الی۲۰ روز بیشتر شیر مصرف کنند زیرا این گوساله های ماده قرار است بعدا جایگزین گاوهای شیرده شوند و این روش موجب می شود بعدا شیر بیشتر و بهتری داشته باشند.
بهتر است همراه با کنستانتره مقادیر اندکی گل یونجه نیز به گوساله ها داده شود زیرا این مساله به رشد پرزهای شکمبه و نگاری کمک خواهد کرد. بعد از مدت زمانی می توان یونجه آسیاب شده به گوساله ها داد.
زمانی که گوساله ها از شیر گرفته می شوند باید به طور متوسط ۱ کیلوگرم جیره مصرف کنند. این جیره هنوز همان جیره استارتر است اما وفتی به میزان دوکیلوگرم جیره بیشتر شد نوع جیره تغییر می کند. معمولا پس از دو ماهگی نوع و میزان جیره باید تغییر کند.
یک نظر
ممنون مفید بود