آماده سازی قوچ ها در فصل جفت گیری

زمان مطالعه: 3 دقیقه

آماده سازی قوچ ها در فصل جفت گیری

قوچ های سالم، شرایط و انرژی لازم برای بارورسازی میش ها را دارند. قوچ هایی که شرایط خوبی برای بارورسازی دارند نسبت به دمای زیاد حساستر بوده و در هوای گرم فعالیت جنسیشان کاهش می یابد. در این مقاله شرایط لازم برای آماده سازی قوچ ها در فصل جفت گیری را برای شما ذکر می کنیم.

  1. خنک نگهداشتن قوچ

در هوای گرم پشم قوچ ها را قبل از بارورسازی باید چید. اما حدودا 12 میلی متر از پشم آن ها باید روی بدنشان بماند. در هوای گرم قوچ ها را از میش ها جدا کرده و در مکانی خنک و سایه دار قرار دهید اما در هنگام شب میش ها و قوچها را در یک مکان قرار دهید.

هر چه تنش گرمایی کمتر باشد قوچ ها از نظر جنسی بهتر تحریک شده و در نتیجه در شروع فصل بره زایی بره های بیشتری تولید می شود. اگر قوچ ها در معرض هوای بسیار گرم یا تب باشند به مدت شش هفته موقتا عقیم می شوند.

آماده سازی قوچ ها در فصل جفت گیری

  1. سلامتی

دومین فاکتور مهم برای جفت گیری موفق در گله ها سلامت بدنی قوچ ها است. سم های قوچ سالم باید مرتبا وارسی شود تا از بروز بیماری و پوسیدگی و سم اضافی پیشگیری شود. سم های بلند را چند هفته پیش از فصل جفت گیری بتراشید تا قوچ از هر گونه لنگ زدن ناشی از سم تراشی فارغ شده باشد. قوچ های لنگ قدرت بارورکردن کمتری دارند.

قوچ ها باید از نظر وجود جراحت پوستی بر روی آلت تناسلی بررسی شوند و در صورت وجود عفونت تا زمان جفت­گیری درمان شوند. کیسه بیضه قوچ ها نیز باید از نظر رشد نرمال بررسی شود. در صورت امکان آزمایش نطفه صورت بگیرد تا قوچ های عقیم و قوچ های با قابلیت باروری ضعیف شناسایی شوند.

قوچ های با قابلیت باروری ضعیف، فصل بره زایی را طولانی کرده و میزان بره زایی را کاهش می دهند. این آزمایش مخصوصا در گله هایی که تنها یک یا دو قوچ دارند بسیار مهم است. اگردر گله فقط یک قوچ باشد و آن هم عقیم باشد گله هیچ بره ای تولید نخواهد کرد.

قوچی که از سلامت کامل جنسی برخوردار باشد می تواند 30 تا 40 میش را بارور سازد. تعداد بارورسازی، در جاهای مسقف و سربسته بیشتر است. بره قوچی که رشد خوبی داشته باشد در سن 5 یا 6 ماهگی باید 20 تا 25 میش را بارور سازد.

قوچ های کم تجربه تر به همه میش ها توجه دارند و به همین دلیل ممکن است نتوانند همه میش هایی که دو دوره فحلی هستند را شناسایی کنند. در این صورت میش مورد نظر را باید یک تا دو بار پس از بارورسازی از چنین قوچی جداکرد.

  1. ثبت تاریخ جفت گیری

تاریخ جفت گیری از لحاظ تعیین زمان فصل بره زایی بسیار مهم است. برای اطمینان از تاریخ های دقیق باروری میش ها، بایستی قوچ را به وسیله علامت گذار مشخص کرد. یراق های علامت گذار در بازار موجود است.

یکی دیگر از روش های مناسب برای علامت گذاری تهیه مخلوطی از روغن سفید ساده یا روغن موتور با مواد سنگ سیمان یا دوده چراغ است که روزی یک بار باید بر روی سینه قوچ زده شود. هنگام جفت گیری این علامت بر روی میش نیز می افتد و روی کفل آن ثبت می شود. این علامت ها را باید روزانه ثبت نمود.

این اطلاعات ثبت می شود و برای تخمین آغاز فصل بره زایی می توانند مورد استفاده قرار گیرند و زمان آماده کردن تجهیزات و مکان لازم برای تولد اولین بره را مشخص می کنند. برای ثبت باروری تکراری کار علامت گذاری با رنگ های روشن تر شروع و هر دو هفته رنگ تیره تری انتخاب می شود.

دوره فحلی میش هایی که آبستن می شوند، موقتا متوقف می گردد. در فصل جفت گیری روزانه حداقل یک بار گله را وارسی کرده و از سلامت و لنگ نبودن قوچ ها اطمینان حاصل کنید. به دلیل امکان بیمار یا لنگ شدن قوچ ها، باید همیشه یک قوچ پشتیبان در نظر گرفت.

تب برای سلامت جنسی قوچ ها بسیار خطرناک بوده و ممکن است آن ها را موقتا عقیم کند، بنابراین باید به مساله خنک نگه داشتن محیط نگهداری قوچ ها بسیار توجه کرد.

Rate this post

فهرست مطالب

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *