درمان عدم فحلی در گاو

درمان عدم فحلی در گاو
زمان مطالعه: 6 دقیقه

درمان عدم فحلی در گاو و همچنین تولید مثل در گاو از اهمیت بالایی برخوردار است زیرا بدنیا آمدن گوساله باعث افزایش تولید شیر و فراوردهای لبنی و تعداد گاوهای گاوداری می شود. زایمان گاو در سال یک بار انجام می شود که با تشخیص فحلی گاو می توانید عملیات جفت گیری گاو را به صورت سنتی یا تلقیح مصنوعی گاو انجام دهید.

به علائم و نشانه هایی چون نعره زدن، تمایل به سواری دادن گاو ماده فحل شدن آن می گویند و در صورت فحل نشدن گاو آبستن شدن گاو ماده رخ نخواهد داد. فحل نشدن گاو باعث به عقب افتادن چرخه فحلی گاو و آبستنی آن می شود و حتی باعث ایجاد بیماری های مختلف می شود پس بهتر است به درمان عدم فحلی در گاو آن بپردازید.

می توانید مقاله مرتبط زیر را هم مطالعه نمایید:

نحوه جفت گیری گاو

علت آبستن نشدن گاو

گاو می تواند به دلایل مختلفی آبستن نشود که مهمترین آن ها عدم فحلی گاو است. البته بیماری های مختلفی در گاو چون جفت ماندگی در گاو، عفونت های رحمی  به نام متریت یا کیست های تخمدان و حتی سقط جنین گاو می تواند از عوامل مختلف آبستن نشدن گاو شود. در این کمبود فسفر جیره و کم خونی می تواند مزید بر علت شود. به طور کلی بهتر است هنگام زایمان گاو حتما به تمیز کردن آغل بپردازید تا دچار عفونت های رحمی نشوند.

درمان عدم فحلی در گاو

روش های تولید مثل در گاو

تولید مثل در گاوها بستگی به چرخه تولید مثلی آن‌ها دارد. در گاوها، چرخه تولید مثلی از فرآیندهایی مانند سیکل همنشینی، تخمک‌گذاری، تلقیح، بارداری و زایمان تشکیل می‌شود. روش‌های تولید مثل در گاوها عبارتند از:

همنشینی:این فرآیند از همکاری بین گاو نر و ماده برای تولید اسپرم و تخمک شروع می‌شود. همنشینی ممکن است به‌صورت طبیعی در گله‌ها اتفاق بیافتد یا به‌وسیله برنامه‌ریزی مصنوعی (تلقیح مصنوعی) انجام شود.

تخمک‌گذاری:در این فرآیند، تخمک‌های آماده به‌صورت منظم از تخمدان به رحم حرکت کرده و منتظر تلقیح می‌شوند. تخمک‌گذاری در گاوها معمولاً در دوره‌های خاصی از سیکل همنشینی اتفاق می‌افتد.

تلقیح:این فرآیند به معنای ملاقات اسپرم با تخمک در داخل رحم است. این ملاقات می‌تواند طبیعی باشد (با انتقال اسپرم توسط گاو نر) یا مصنوعی باشد (تلقیح مصنوعی با استفاده از اسپرمی که به دستگاه‌های جدا شده از اسپرم گاو نر تزریق می‌شود).

بارداری:پس از تلقیح موفقیت‌آمیز، تخمک به جداره رحم متصل می‌شود و بارداری آغاز می‌شود. این فرآیند ممکن است ۲۸-۳۰ روز طول بکشد.

زایمان:در پایان دوره بارداری، گاو زمان زایمان می‌رسد و پس از گذشت یک دوره زمانی، بچه گاو به دنیا می‌آید.روش‌های مصنوعی مانند تلقیح مصنوعی به‌وسیله دامپزشکان و تکنیسین‌های دامی انجام می‌شوند و به منظور افزایش بهره‌وری و کنترل دقیق‌تر فرآیند تولید مثل در گاوها استفاده می‌شوند.

به چه گاوهایی، گاو برگشتی می گویند

گاوهای برگشتی به دسته‌ای از گاوهای ماده اشاره دارد که تا سه بار یا بیشتر سابقه عدم آبستنی یا نازایی داشته‌اند. این گاوها به علت مشکلاتی مانند سن بالا، مشکلات تخمدانی، مشکلات رحمی یا مشکلات دیگر در فرآیند تولید مثل ممکن است نتوانند به طور موفقیت‌آمیز بارداری و زایمان را تجربه کنند. این مشکلات می‌توانند باعث نازایی مکرر در این گاوها شود، و به عبارت دیگر، آن‌ها را به عنوان “گاوهای برگشتی” توصیف می‌کنیم.

با افزایش سن، ممکن است توانایی باروری در گاوهای ماده کاهش یابد. همچنین، برخی مشکلات سلامتی مانند التهاب‌های رحمی، مشکلات تخمدانی و مشکلات هورمونی نیز می‌توانند باعث نازایی برگشتی در گاوهای ماده شوند.

مدیریت مناسب سلامت و تغذیه، نظارت دقیق بر سلامت جسمی و تولید مثلی، و انجام به موقع عملیات‌های درمانی می‌تواند از بروز مشکلات نازایی برگشتی و همچنین درمان عدم فحلی در گاو ماده جلوگیری کند.

می توانید مقاله مرتبط زیر را هم مطالعه نمایید:

بیماری جفت ماندگی در گاو

علائم فحلی و روش های تشخیص فحلی در گاو و درمان عدم فحلی در گاو

نعره زدن
ترشح مایعات زیاد در واژن
به بالا بردن سر
میل به سواری دادن به دیگر گاوها
عصبی و نا آرام بودن گاو
کنارگیری از گله
دیر رفتن به سالن شیر دهی

زمان فحلی بودن بیشتر گاوها در ساعت ۶ بعد از ظهر تا ۶ صبح فرداست که بهترین زمان برای تقلیح مصنوعی گاو است.

می توانید مقاله مرتبط زیر را هم مطالعه نمایید:

فواید تلقیح مصنوعی در گاوهای شیری

چه عواملی سبب بروز تکرر فحلی و عدم موفقیت لقاح می شود

چه عواملی سبب بروز تکرر فحلی و عدم موفقیت لقاح می شود

بروز تکرر فحلی و عدم موفقیت لقاح در گاوها می‌تواند به عوامل مختلفی برگردد که شامل موارد زیر می‌شود:

عدم تعادل مواد مغذی:نقصان در تعادل مواد مغذی می‌تواند باعث عدم تکامل و عملکرد نامناسب سیستم تولید مثلی در گاوها شود که موجب عدم موفقیت در لقاح و بروز فحلی می‌شود.

مشکلات مربوط به گاو شیری:مشکلات سلامتی یا تغذیه‌ای در گاوهای شیری می‌تواند باعث تخمک‌گذاری نامناسب یا عدم تولید و تخریب تخمک‌ها شود که در نتیجه موفقیت لقاح کاهش می‌یابد.

مشکلات مربوط به اسپرم گاو نر:کیفیت نامناسب اسپرم گاو نر، تعداد کمی اسپرم، یا وجود عوامل دیگری می‌تواند باعث عدم موفقیت در لقاح گاوها شود.

مشکلات رحمی گاو شیری:وجود عفونت‌های رحمی، ضایعات رحمی، یا مشکلات دیگری که به رحم مربوط می‌شود می‌تواند باعث عدم موفقیت در لقاح گاوها شود.

تاخیر در تخمک‌گذاری:تاخیر در تخمک‌گذاری در گاوهای ماده می‌تواند باعث عدم هماهنگی زمانی بین لقاح و تخمک‌گذاری شود که موجب عدم موفقیت لقاح می‌شود.

وجود عفونت‌های رحمی:عفونت‌های رحمی می‌تواند به علت ایجاد التهاب در رحم و اختلال در فرآیند لقاح و پیوندن تخمک به دیواره رحم، باعث عدم موفقیت لقاح شود.

در کل، برای موفقیت در لقاح گاوها، لازم است مشکلات موجود در هر یک از عوامل فوق شناسایی و رفع شوند و شرایط سلامتی و تغذیه مناسب برای گاوها فراهم شود. همچنین، استفاده از خدمات دامپزشکی و نظارت منظم بر سلامت گاوها می‌تواند بهبود موفقیت لقاح و کاهش تکرار فحلی را تضمین کند.

شما می توانید با استفاده از روش های مختلف از درمان عدم فحلی در گاو مطمئن شوید تا عملیات جفت گیری به روش سنتی یا تلقیح مصنوعی را انجام دهید تا گاو آبستن شود.

روش های تشخیص فحلی در گاو

تشخیص فحلی در گاوها می‌تواند به صورت زیر انجام شود:

مشاهده علایم ظاهری:اولین روش تشخیص فحلی مشاهده علایم ظاهری در گاوها است. این علایم ممکن است شامل علایم زمان فعلی فحلی مانند تورم و تغییر در رفتار گاو، بلوغ جنسی، و حضور اسپرم باشد.

استفاده از مترهای فحلی:مترهای فحلی به عنوان ابزارهای الکترونیکی و آزمایشگاهی برای تشخیص فحلی استفاده می‌شوند. این دستگاه‌ها معمولاً میزان هورمون لوتئینایزه (LH) در ادرار یا خون گاو را اندازه‌گیری می‌کنند که افزایش آن نشانگر فحلی است.

استفاده از نرم افزارهای مدیریت دام:برخی از نرم‌افزارهای مدیریت دامپزشکی قابلیت پیگیری سیکل‌های فحلی گاوها را دارند و به شما کمک می‌کنند تا زمان فعلی فحلی و نزدیکی به زمان فحلی آینده را پیش بینی کنید.

استفاده از دستگاه‌های دیدگاه از راه دور:برخی از دستگاه‌های دیدگاه از راه دور قابلیت تشخیص فحلی را از طریق تشخیص تغییرات در رفتار و فعالیت گاوها ارائه می‌دهند. این دستگاه‌ها ممکن است از سنسورهای حرکت، سیستم‌های مانیتورینگ دما و رطوبت، و دیگر تکنولوژی‌ها برای ارزیابی علایم فحلی استفاده کنند.

مشاوره با دامپزشک:دامپزشکان متخصص می‌توانند با بررسی علایم فحلی و استفاده از تجربه و دانش خود به شما کمک کنند تا فحلی را به‌صورت دقیق تشخیص دهید و برنامه‌های لازم برای مدیریت سیکل‌های فحلی گاوها را پیاده‌سازی کنید.

با ترکیب مشاهده دقیق علایم فحلی با استفاده از تکنولوژی و مشاوره با دامپزشک، می‌توانید فحلی را به‌صورت دقیق تشخیص دهید و اقدامات مناسبی را برای مدیریت و درمان عدم فحلی گاو انجام بدهید.

رکوردبرداری گاو
تشخیص گاوهای فحل با استفاده از دوربین مداربسته
استفاده از قلم علامت گذار
استفاده از خمیر دمی
استفاده از تی رز
اندازه گیر دمای بدن گاو که هنگام فحل شدن با افت شدید دما و سپس افزایش دما بدن مواجه می شود.
اندازه گیری میزان پروژسترون گاو

مزایای کلو پی جی داروی ایجاد فحلی در گاو

کلو پی جی داروی ایجاد فحلی در گاو

در هنگام فحل نشدن گاو و زمان درمان عدم فحلی در گاو، شما باید ابتدا دامپزشک را بیاورید و علت آنرا جویا شود در صورتی که گاو بیمار نباشد می توانید با استفاده از داروها و آمپول باعث فحل شدن گاو شوید. یکی از داروهای درمان عدم فحلی گاو کلو پی جی است که هر میلی لیتر حاوی ۲۶۳ میکرو گرم کلوپروستنول سدیم می باشد و به صورت عضلانی به گاو تزریق می شود.

داروی کلو پی جی باعث تقویت تخمدان گاو ماده می شود تا اسپرم گاو نر سریعا به داخل تخمدان برود.و میتواند درمان عدم فحلی در گاو را درمان کند.

موارد مصرف:
گاو نر :‌
تحلیل جسم زرد و متعاقب آن تخمک گذاری و بروز فحلی در گاوهای شیری غیرآبستن با تخمدان فعال
کیست‌ لوتئال تخمدان‌
موارد فحلی آرام و خاموش Silent heat
القاء زایمان
خاتمه دادن به آبستنی ناخواسته طبیعی
خاتمه دادن به آبستنی غیرطبیعی (شامل جنین مومیایی شده، آب آوردگی غشای جنینی)
اندومتریت، پیومتر، جفت ماندگی
استفاده در برنامه های همزمان سازی فحلی به همراه آنالوگ های GnRH
هم زمان سازی سیکل فحلی
مادیان:‌
موارد فحلی آرام و خاموش Silent heat
دی استروس طولانی
آبستنی کاذب
آنستروس وابسته به شیرواری
ایجاد سقط جنین قبل از روز ۴۵ آبستنی
مقدار و نحوه مصرف:

کلو پی جی | Clo PG به روش عضلانی تزریق می گردد.

موارد منع مصرف:
در حیوانات آبستن
در حیوانات مبتلا به پیومتر در صورتی که گردن رحم بسته باشد.
از تزریق وریدی این دارو اجتناب شود.
در مادیان های دچار نارسایی های حاد یا تحت حاد سیستم گوارشی یا تنفسی مصرف نشود.

5/5 - (1 امتیاز)

فهرست مطالب

‫35 نظرها

  1. ما گاومون زیاد نعره میکنه الکی نعره میکنه ها
    هم غذا جلوشه هم آب جلوشه دو بارم آمپول زدیم حامله نشده

  2. سلام گاوم فحل خاموش داره اگر فحل بشه هم نمیتونم بفهمم که فحل هست یا نه میشه راهنمایی کنید چیکار باید بکنم

  3. سلام من یک گاودارم نزدیک یک ساله زایده تاالان ۳ بار امپول گزاشتم ولی نمی گیره گاوم نه مریزه

  4. سلام ۲تا تلیسه هولشتاین دارم ۴ ماهه زایمان کردند از اول زایمان جیره غذایی شون نامناسب بوده یعنی کنسانتره همش عوض میشده و اینها خیلی الاغر شدن و الان۲هفته هسته که دارم کنسانتره پرواری میدم و کنسانتره شیری رو آوردم پایین که شیرشون کم بشه که بیشتر از این ضعیف نشن ولی علائمی از فحلی ندارن چه کار کنم؟

  5. سلام ۲تا تلیسه هولشتاین دارم ۴ ماهه زایمان کردند از اول زایمان جیره غذایی شون نامناسب بوده یعنی کنسانتره همش عوض میشده و اینها خیلی الاغر شدن و الان۲هفته هسته که دارم کنسانتره پرواری میدم و کنسانتره شیری رو آوردم پایین که شیرشون کم بشه که بیشتر از این ضعیف نشن ولی علائمی از فحلی ندارن چه کار کنم؟

  6. شما اول یک شیشه ۷۵سی سی پلی سرین بگیر هر روز ۲۵سی سی عضلانی بزن بعد یک هفته امپول کلو پی جی بزن ولی امپول کلو پی جی دو بار بزن و در هر ۷روز بزن ۱۰۰در۱۰۰فحل میشه

  7. یک گاودارم یک گوساله شش ماه پیش داد ولی چهار پنج بارتلقیح طبیعی کردم ولی ابستان نشد عفونت رحم هم دیده نمی‌شود ، چی داروی استفاده کنم تا ابستان بشود

  8. سلام ، یه گاو نژاد سمینتال دارم که ۲ بار زایمان کرده ، ۳ ماه بعداز زایمان دومش توی یه رودخونه ای افتاد که ۱۵ ساعت بلد پیداش کردیم ، خلاصه اینکه درمان شد الانم هم خوش هیکل و هم خوش خوراکه ولی با اینکه ۹ ماه از زایمانش گذشته هنوز فحل نشده هیچ علائمی هم نداره ، انگل زدایی شده ۲ بار هم آمپول برای فحلی شدن زدم ولی مطمئن نیستم که پی جی بوده یا نه ، الان لطفا راهنماییم کنید ، با تشکر .

    1. شما اول یک شیشه ۷۵سی سی پلی سرین بگیر هر روز ۲۵سی سی عضلانی بزن بعد یک هفته امپول کلو پی جی بزن ولی امپول کلو پی جی دو بار بزن و در هر ۷روز بزن ۱۰۰در۱۰۰فحل میشه

    1. جیره رو از نظر انرژی و مواد معدنی فسفر و ویتامین ADEمخصوصا ویتامین ای غنی کن.در فصل گرما باید خنک سازی بکنید.

  9. سلام من چندتا تلیسه دارم حدود ۱۵ماهشون هس آمپول فحلگی هم زدم ولی فحل نیومدن بنطرت چیکار کنم؟ لطفا راهنماییم کنید مرسی

    1. حتما به دامپزشک مراجعه کنید اگر عفونت یا موردی بود برطرف بشه درمان کامل شد آبستنی صورت میگیره

  10. سلام خدمت عزیزان من گاوی دارم نزدیک چند ماه هست منتظرم آماده فحل باشه ولی متاسفانه فحل نمیاد دکترم آوردم میگه تخمدانش ضعیفه بدش یکسری دارو واکسن زد گفتش نشاسته بهش بده که ده روزه مشخص میشه بنظرت چکار کنم که ضعیف بچه دانش برطرف بشه

    1. داروهای تقویتی طبق تجویز دکتر اگر مشکلی از نظر عفونت تخمدان نداشته باشه و همچنین تغذیه خوب باشه مشکل ضعف برطرف میشه

    2. یدونه مکمل ۹۰بگیر روزانه یکم به جیره ان اضافه کن و روزانه یکم کنجاله جو بهش بده ۱۵روزه فحل میشه

    1. سلام گاو من شش ماهه زایمان کرده ولی فحل نمیاد امپول نقویتی کلو پی جی هم زدم براش هیچ علا ئمی نشان نمیده باز. ممنونم میشم کمکم کنید

  11. یک گاودارم چهار پنج بارتلقیح مصنوعی وطبیعی کردم اما نگه نمی داره درمان هم کردم فایده نمی ده به نظرشماچی کار کنم

  12. سلام من یه گاو باگوساله ۵ت۶روزه خریدم تقریبا ۱۱ماهه خریدم هیچ علائمی ازش ندیدم یه دوره دارو پی جی مصرف کردم ولی جواب نداد نمیدانم چکار کنم

    1. علایم فحلی در نژادها ی مختلفی فرق دارند یه دکتر دامپزشک اول معاینه رحمی براتون انجام بده تا درمان صورت بگیره

  13. سلام یه گاودارم از زایمانش ۹ماه گذشته امپول فحلی زدم شد ولی ابستن نشد خونریزی کرد هرماه خونریزیش یکهفته طول میکشه چیکار کنم بنظرتون

    1. گاوهایی که غلظت پروژسترون خون آنها کمتراز میزان طبیعی است. در معرض خطر از دست رفتن آبستنی هستند.
      شرایط متابولیکی گاوها همانند تغییرات در شرایط بدنی ، بر بقاءنطفه و جنین تاثیر می گذارد.

  14. دو گاو دارم ی بار دکتر گف اول تقویت کننده بزن و بعد پیجی بزن تا گاو فحل شود ولی نشدن
    و الان چ باید بکنم
    ایا سردی هوا تاثیر دارد

    1. سردی هوا تاثیری ندارد تغذیه مناسب شرایط اون نژاد به اب و هوا بیشترین کمک رو میتونه بکنه

  15. سلام گاوم ابست نمی شه یک بار آبست سده ولی دست صاحب قبلی بود موقه زایمان گوساله را بدجور کشیدن الا دست ماست آبست نمیشه سه بار تلقین کردیم دکتر میگه رحمش صدا میده چه کار کنم

  16. سلام محمد ، برای تلیسه ات که فحل نمیشه ویتامین AD3E C و کوبافوس استفاده بکن و ۵ سی سی PG بزن ۱۴ روز بعد هم PG را تکرار بکن در کنار اینها سه روز هم آنتی بیوتیک بزن صد در صد فحل میشه .

    1. سلام داداش من دوتا داشتم سه بار با امپول خوردن کل اومدن ولی آبستن نشدن دکتر گفت فایده نداره برای بار آخر به هر کدام سه روز پشت سر هم مولتی ویتامین زدم . که خدا را شکر درست شد

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *